Skip to main content

Marieken van der Leest

 Als je lichaam zijn grenzen begint aan te geven...vergeet dan niet om te luisteren

Als (bedrijfs)oefentherapeut, ergonoom en hormooncoach heb ik een heel diverse groep mensen waar ik mee werk. Toch zijn er ook duidelijke overeenkomsten: het lichaam protesteert en vaak de geest ook. De meesten mensen komen met klassieke fysieke klachten, zoals rug, nek-en schouder-klachten, tennisellebogen, polsklachten, hoofdpijn etc.

Wat is dan kip en wat is ei? Meestal is die vraag niet eens zo heel belangrijk, want vaak ligt de oorsprong van veel klachten er in dat eigen grenzen niet gerespecteerd worden. En de eerste stap in het proces van ervaren- herkennen-onderkennen – en veranderen, is via het lichaam.

Ook het lichaam kent grenzen, zoals de grens van een gewricht. En ook die grens dient gerespecteerd te worden, anders ontstaan er klachten. Wanneer iemand die grens langere tijd niet respecteert ontwikkel je een voorkeurshouding en word je blessuregevoeliger, oftewel: je belastbaarheid wordt minder. Uiteraard werkt dit ook door in de mentale belastbaarheid, want je hebt nu meer energie nodig om fysiek te blijven doen wat je voorheen deed. Zo beland je voor je het weet in een cirkel waar je zelf niet bewust van bent.

Ik help je graag de cirkel te doorbreken. Door weer te leren voelen in je lichaam naar de grenzen van dat lichaam. Je lichaam is een prachtige machine die zichzelf goed kan herstellen zolang je veranderingen zoals veroudering , stress of hormonale veranderingen respecteert. Het zal je verassen hoeveel beter je daardoor ook leert je mentale grenzen te herkennen en aan te geven, want ook dat gaat over in contact zijn met je lichaam en dus met jezelf.